biuro podróży

 Salon sprzedaży w Opolu
ul. Ozimska 26/2, 45-058 Opole
tel. 0 77 42 32 833
O nas Praca Linki Kontakt
SUPER PROMOCJE
ZOBACZ KONIECZNIE
    • Chorwacja » Plitwickie Jeziora, Zadar, Archipelag Wysp Kornati, Biograd, Wyspa Vrgada, Wyspa Pasman, Biograd

      Powrót do wyników wyszukiwania  Chorwacja - Smaki Chorwacji


Plitwickie Jeziora - Zadar - Szybenik - Archipelag Wysp Kornati - Wyspy: Vrgada i Pašman - Biograd

- Rakija, prošek i maraschino
- Cevapcici - chorwacki specjał
- Burek - z mięsem, serem lub na słodko
- Kalmary, małże i ośmiornice
- Ryby i mięsa z grilla
- Fritule - miejscowe ciasteczka

Program:
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.

2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakija, sery, miody pochodzące z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, uznawane za stolicę północnej Dalmacji, słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem: katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i postój na plaży. Na lunch polecamy burek - rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się go poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami (szpinak), serem lub owocami. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, klimat zabytków i zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, Twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem zapraszamy na upojny Dalmatyński Wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w miejscowej kuchni. Oprócz rakiji, kalmarów i frituli będzie możliwość skosztowania świeżo złowionych ryb, małż, ośmiornic, pršutu, serów, białego i czerwonego wina, a do tego przygrywać będą dalmatyńscy muzycy. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu zachwycający całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek: rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg.

5 dzień:
Po śniadaniu następny niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Vrgada i Pašman. Vrgada - to niewielka, ale przeurocza wyspa z pachnącymi sosnowymi lasami, bogata w plaże pokryte złotożółtym piaskiem. Na plaży śpiew setek cykad stwarza niepowtarzalną atmosferę letniej beztroski. Następnie popłyniemy na wyspę Pašman, na której położona jest miejscowość Tkon. Najważniejszym tutejszym zajęciem było zbieranie małż. To właśnie w Tkon odbywają się znane na cały świat „Latinsko idro”- regaty żeglarskie i zawody wioślarskie. Odpoczynek i kąpiel w morzu lub spacer po miasteczku. Na obiad kolejne chorwackie specjały: cevapcici, sałatka z ośmiornicy, kunkje (lokalne małże) z grilla… Powrót na kolację i nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny - odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch i przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa šlagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji): dalmatyńska peka – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.

7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Świadczenia:
Zakwaterowanie:
4 noclegi w pensjonatach (apartamentach) o standardzie** w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne:
Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, rejs na Kornati z obiadem, rejs na Vrgadę i Pašman z obiadem) - orientacyjny koszt: ok. 115 EUR,
- kosztów opłaty klimatycznej - ok. 4 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice - Plitwice (900 km) - ok. 15 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.
Sugerujemy zabranie peleryny przeciwdeszczowej, mogącej przydać się podczas zwiedzania Plitwickich Jezior.

Warunki uczestnictwa   |   Kontakt i pomoc w wyborze oferty

Terminy i ceny:

Kod obiektu: SMAKI CHORWACJI PAX HB
Chorwacja - Smaki Chorwacji
Numer grupy
Data od
Data do
Cena
Transport
Rezerwuj
KCS D0609
09.06.2018
15.06.2018
1399,00 zł   1129,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy
KCS D0825
25.08.2018
31.08.2018
1487,00 zł   1199,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy
KCS D0908
08.09.2018
14.09.2018
1399,00 zł   1129,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy
KCS D0915
15.09.2018
21.09.2018
1399,00 zł   1129,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy

Powrót do wyników wyszukiwania  Powrót do wyszukiwarki

drukuj
Opublikowane na stronach internetowych www.almatur.opole.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
Copyright © 2007 - 2017 Almatur-Opole Sp. z o.o.



Ta witryna używa plików cookie, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookie. Zrozumiałem