biuro podróży

 Salon sprzedaży w Opolu
ul. Ozimska 26/2, 45-058 Opole
tel. 0 77 42 32 833
O nas Praca Linki Kontakt
SUPER PROMOCJE
ZOBACZ KONIECZNIE
    • Czechy » Ołomuniec, Lostice, Litovel, Kromeriz, Mikulov, Znojmo, Valtice, Lednice, Zlin

      Powrót do wyników wyszukiwania  Czechy - Smaki Czech


Ołomuniec - Loštice - Litovel - Kroměříž - Mikulov - Znojmo - Valtice - Lednice - Zlin

- Becherovka, Absynt, Slivovice
- Olomoucké tvarůžky
- "Vepřo knedlo zelo?
- Česneková polévka a svíčková na smetaně
- Utopenec a medové pivo

Program:
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd do Ołomuńca, historycznej stolicy Moraw. Miasto zachwyca zabytkami architektury i regionalnymi specjałami. Od jego nazwy pochodzi określenie charakterystycznych serów ołomunieckich, których słony smak sprawia, że są doskonałą zakąską do piwa. Po zwiedzaniu Ołomuńca, aby przyjrzeć się produkcji serów, przejedziemy do oddalonej o 30 km miejscowości Loštice, gdzie znajduje się Muzeum Oryginalnych Serów Ołomunieckich. Zwiedzanie zakończymy zakupami w sklepie firmowym. Następnie udamy się na lunch* do restauracji serwującej serki na rożne sposoby. Przejazd do Litovela – miejscowości, która od XII wieku związana jest z warzeniem piwa. Zwiedzanie browaru połączone będzie z degustacją piwa Litovel, które cechuje dobra kompozycja ekstraktu słodowego i aromatycznych odmian chmielu pochodzenia czeskiego. Następnie przejazd do Kromieryża – kolejnego pięknego miasta naszych południowych sąsiadów. Zobaczymy wpisany na listę UNESCO gotycko – renesansowy Pałac Arcybiskupi i Ogród Kwiatowy – unikatowy przykład ogrodu barokowego. Kolację zjemy w jednej z restauracji na rynku. Szef kuchni zaserwuje tradycyjne czeskie potrawy: zupę cebulową (cibulova polevka) i gulasz z houskowymi (bułczanymi) lub bramborowymi (ziemniaczanymi) knedlami. Będzie też czas na degustację wysokoprocentowych alkoholi czeskich jak śliwowica, absynt czy becherowka. Absynt nazywany jest „zieloną wróżką” z racji barwy (naturalnie jest zielony), a i ziołowy likier becherowka, przez wielu uznawany jest za „przyjemną rozkosz, tak o 10 rano jak i późno wieczorem”. Przejazd do hotelu, nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Mikulova, nierozłącznie związanego z produkcją wina morawskiego. To królewskie miasto, nad którym góruje barokowy zamek usiane jest winnicami. Zwiedzimy zamek i rozległe piwnice, w których zorganizowano ekspozycję prezentującą różne ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie. Czas wolny na lunch*, podczas którego poznamy najbardziej typowe czeskie danie: „Vepřo knedlo zelo“ – pieczeń wieprzową z bułczanymi knedlikami i gotowaną kapustą. Przejazd do przygranicznego miasteczka Znojmo - centrum słynnego regionu winiarskiego. Zajrzymy do podziemi, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod zabytkowym centrum miasta. Podczas zwiedzania poznamy historię Znojma, w tajemniczej podziemnej ekspozycji zobaczymy pracownię alchemika i przykładowe cele więzienne. Trafimy także do dawnej sali sądowej, w której urządzono winotekę. Po zwiedzaniu czas na kolację. Tym razem obfitować będzie ona w produkty ze świniobicia. Tradycyjna „morawska zabijaczka - raut” serwowana jest w formie szwedzkiego bufetu. Przejazd do hotelu na nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do wpisanego na listę UNESCO zespołu pałacowo – parkowego Lednice-Valtice. Znajdują się tu otoczone ogrodami dostojne zamki, należące do rodu Lichtensteinów, jednego z najbogatszych arystokratycznych rodów Moraw. Zamek Valtice znany jest z tradycji winiarskiej - w tutejszym Salonie Win można skosztować tego wspaniałego morawskiego trunku. Po zwiedzaniu czas na lunch*. Miejscowe restauracje zapraszają na aromatyczną zupę czosnkową (cesnekova polevka) i „svickovou na smetane” (polędwica na śmietanie). Będzie także czas na kawę i jeden ze słodkich deserów: horké maliny czy rakvičky z bitą śmietaną. Następnie kontynuacja zwiedzania. Udamy się do Valtickich podziemi – unikatowego labiryntu podziemnych korytarzy łączących piwnice winne. Przejazd do hotelu na kolację: zupa - bramborova polevka i smażeny syr s hranolkami i tatarskou omacku (panierowany, smażony ser żółty z frytkami i sosem tatarskim). Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zlinu, miasta o wyjątkowej architekturze. Tu urodził się Tomasz Bata, założyciel fabryki produkującej obuwie. Nad miastem góruje tzw. Wieżowiec Baty, który w momencie swego powstania był drugim pod względem wysokości budynkiem w Europie. Wjedziemy na jego najwyższe piętro, aby podziwiać widok na kolonię batowskich domków. Po zwiedzaniu czas na lunch* i degustację kolejnych czeskich specjałów, wybornych dodatków do czeskich piw. Proponujemy utopenca – rodzaj kiełbasy z kawałkami słoniny marynowanej w zalewie octowej czy nakládaný hermelin – marynowany w oleju ser typu camembert. Następnie przejazd nad Kanał Baty i widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Podczas wycieczki czekają na nas malownicze krajobrazy i degustacja morawskiej śliwowicy, której smak jest wyjątkowo harmonijny. Czas wolny. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.

Świadczenia:
Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu*** na Morawach. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia czeska.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne:
Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 1.500 CZK,
- *pozostałych posiłków wymienionych w programie (4 lunche) ok. 1.000 CZK,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice – Ołomuniec (200 km) - ok. 4 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

Warunki uczestnictwa   |   Kontakt i pomoc w wyborze oferty

Terminy i ceny:

Kod obiektu: SMAKI CZECH PAX HB
Czechy - Smaki Czech
Numer grupy
Data od
Data do
Cena
Transport
Rezerwuj
KCS M0607
07.06.2018
10.06.2018
1099,00 zł   879,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy
KCS M0906
06.09.2018
09.09.2018
1099,00 zł   879,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy

Powrót do wyników wyszukiwania  Powrót do wyszukiwarki

drukuj
Opublikowane na stronach internetowych www.almatur.opole.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
Copyright © 2007 - 2017 Almatur-Opole Sp. z o.o.



Ta witryna używa plików cookie, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookie. Zrozumiałem