biuro podróży

 Salon sprzedaży w Opolu
ul. Ozimska 26/2, 45-058 Opole
tel. 0 77 42 32 833
O nas Praca Linki Kontakt
SUPER PROMOCJE
ZOBACZ KONIECZNIE
    • Litwa » Zatrocze, Troki, Wilno

      Powrót do wyników wyszukiwania  Litwa - Smaki Litwy


Wilno - Zatrocze - Troki

- Kołduny litewskie
- Przysmaki karaimskie
- Kybyny, chłodnik, kugelis
- Litewske cepeliny
- Barokowe zabytki Wilna
- Malowniczy zamek w Trokach

Program:
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd w okolice Wilna, zakwaterowanie w hotelu i kolacja regionalna. Pierwsze spotkanie z kuchnią litewską, której podstawę stanowią różne kombinacje ziemniaków, mąki, mięsa, śmietany i twarogu, podawane na wiele sposobów, często jako nadziewane ciasta, pierogi i kluski. Spróbujemy tradycyjnego rosołu z litewskimi kołdunami, których zgodnie ze zwyczajem nie kroimy, lecz zjadamy w całości oraz czenaki - mięso zapiekane z warzywami. To doskonała, aromatyczna potrawa. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Wilna z przewodnikiem. Podczas spaceru zobaczymy m.in.: Ostrą Bramę - symbol miasta (jedyna zachowana brama miejska ze średniowiecznych murów obronnych), cerkiew św. Ducha, Muzeum Bursztynu i Uniwersytet Wileński z kościołem św. Jana. Odwiedzimy Zaułek Gotycki z kościołem św. Anny, będącym perełką architektoniczną, o którym Napoleon powiedział: „Ten kościół mógłbym na rękach zanieść do Paryża”. Następnie pomnik Adama Mickiewicza, plac katedralny z dzwonnicą i katedrą św. Stanisława i Władysława. Spacer uliczkami dawnej dzielnicy żydowskiej. Czas wolny na lunch, a potem degustacje trunków litewskich oraz zakupy produktów regionalnych np. kindziuka, sera jabłkowego, kwasu chlebowego, miodu pitnego. Powrót do hotelu na kolację przy dźwiękach kapeli ludowej. Rozpoczniemy ją litewskimi przystawkami: skilandis, inaczej kindziuk (wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu), słonina litewska, sery żółte i twarogowe, ciemne pieczywo żytnie wyrabiane na naturalnym zakwasie z dodatkiem kminku i miodu. Następnie spróbujemy zupy szczawiowej w wydaniu litewskim oraz zobaczymy w jaki sposób przygotowuje się cepeliny, których głównym składnikiem są gotowane i surowe ziemniaki oraz mięso wieprzowe. Smażony boczek z cebulą służy jako omasta, a wszystko posypane jest dużą ilością pachnącego majeranku. Zostaniemy również poczęstowani specjalną herbatą z litewskich ziół, z miodem. Nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zatrocza, gdzie zwiedzimy neoklasycystyczny pałac arystokratycznego rodu Tyszkiewiczów. Zabudowania pałacowe otacza park, zajmujący wierzchołek półwyspu pomiędzy jeziorami Galve i Skajście. Przejazd do Trok - jednego z najpiękniejszych miejsc na Litwie. Zapoznamy się z kulturą Karaimów (litewska
mniejszość narodowa), licznie zamieszkujących te tereny. Zwiedzanie malowniczo położonego miasteczka. Zobaczymy m. in. Bazylikę pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, domki Karaimów - skromne, drewniane z trzema oknami (jedno dla Boga, drugie dla Witolda, a trzecie dla domowników). Następnie przejdziemy do malowniczo położonego na wysepce zamku Wielkich Książąt Litewskich, mającego opinię najbardziej fotogenicznego w krajach bałtyckich oraz zwiedzimy muzeum na wodzie. Możliwość degustacji tzw. kybynów, czyli przysmaków kuchni karaimskiej. Są to duże pierogi z różnego rodzaju farszem, najczęściej mięsem lub kapustą i cebulą. W międzyczasie możemy skosztować sękacza - ciasta, które smakowało samej Barbarze Radziwiłłównie i za które kucharz otrzymał jej perły. Niebo w gębie! Następnie udamy się na rejs po jeziorze Galve. Powrót do hotelu na kolację, podczas której spróbujemy tradycyjnego chłodnika litewskiego, zrobionego z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i koperku, podawanego w temperaturze pokojowej bądź na zimno. Do tego kugelis (babka ziemniaczana) - danie przygotowane z ziemniaków i kawałków kurczaka, zapiekane w piekarniku. Na deser zjemy tradycyjne ciasto z owocami sezonowymi. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach porannych.

Świadczenia:
Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu o standardzie**/*** lub pensjonacie w okolicy Wilna. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 obiadokolacje serwowane.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, DVD, video i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Program fakultatywny:
- rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR

Informacje praktyczne:
Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, występy kapeli regionalnej, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 40 EUR,
- programu fakultatywnego: rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR,
- pozostałych posiłków i degustacji wymienionych w programie: lunch w Wilnie ok. 10 EUR, lunch karaimski w Trokach ok. 10 EUR, degustacja trunków litewskich ok. 15 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Warszawy i Białegostoku.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Białystok - Wilno (ok. 330 km) - ok. 6 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 350 km.

Warunki uczestnictwa   |   Kontakt i pomoc w wyborze oferty

Terminy i ceny:

Kod obiektu: SMAKI LITWY PAX HB
Litwa - Smaki Litwy
Numer grupy
Data od
Data do
Cena
Transport
Rezerwuj
KLS L0816
16.08.2018
19.08.2018
1199,00 zł   959,00 zł   Promocja
Pokaż rozkład jazdy

Powrót do wyników wyszukiwania  Powrót do wyszukiwarki

drukuj
Opublikowane na stronach internetowych www.almatur.opole.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.
Copyright © 2007 - 2017 Almatur-Opole Sp. z o.o.



Ta witryna używa plików cookie, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookie. Zrozumiałem